Mastné kyseliny jsou jedním ze stavebních kamenů rostlinných olejů a živočišných tuků. Tvoří se po trojicích a tvoří tzv. triacylglyceroly, jejichž hladina je důležitým ukazatelem zdraví našeho srdce a cév.
Člení se na nenasycené a nasycené a v běžném životě je snadno rozdělíme podle jejich formy při pokojové teplotě. Nasycené mastné kyseliny jsou tuhé (máslo, sádlo) a nenasycené jsou tekuté (rostlinné oleje). Rostlinné tuky, kokosový, palmový a palmojádrový jsou výjimkou. Přestože jsou rostlinného původu jsou při pokojové teplotě tekuté protože obsahují větší podíl nasycených mastných kyselin. Další výjimkou je rybí olej, ve kterém mají naopak převahu nenasycené mastné kyseliny takže je tekutý.
Omega 3, konkrétně kyselina alfa-linolenová a kyselina linolová z Omega 6 jsou jediné dvě esenciální mastné kyseliny, které si náš organismus neumí sám vytvořit a musíme je přijímat ve stravě. Z těchto dvou složek pak organismus vytváří další látky důležité např. pro náš mozek, nervový systém, imunitní systém, hormony, oči, pokožku.
A proč jsou pro nás Omega 3 a 6 mastných kyselin tak důležité? To pro vás shrnula Dominika:
„Jsou vhodné při chronické nemoci, alergiích, histaminové intoleranci, kardiovaskulárním onemocnění, těhotenství, sportu.
Při všech těchto situacích je nutné si dopřávat jejich porci pravidelně každý den. Ideálně konzumací kvalitních tučných ryb v kombinaci s doplňky stravy.
Informace proč je nutné Omegy užívat na vás v dnešní době číhají z reklam nebo si můžete obecné informace najít na internetu. Většina lidí si však myslí, že problémy spojené s nedostatkem mastných kyselin se jich netýkají. Když se objeví záhadné problémy navštíví lékaře, dostanou prášek a je vyřešeno. Kdyby si však nechali udělat testy, 90% z nich by mělo hodnoty Omeg na nule.
Pokud vás trápí snížená imunita (časté nemoci a záněty), jakékoli neurologické problémy (záškuby, tiky, třas, deprese, špatné myšlení, zaměňování slov…), bušení srdce, chronicky zvýšený tep a tlak, špatná kvalita nehtů, vlasů, kůže, či zažívací problémy (alergie, HIT a jiné záněty), stojí za zvážení Omega 3 mastné kyseliny zařadit ve zvýšené míře do vašeho jídelníčku. Pokud natrefíte na firmu, která vám test udělá, neváhejte ji navštívit. Tato služba by měla být součástí prevence u všech obvodních lékařů a nejen jich. Realita je však jiná. Pacienti jsou potřeba.
Obecně tedy pomáhají udržovat zdraví kardiovaskulární soustavy, působí proti depresím, zlepšují kvalitu kůže, vlasů, nehtů, působí jako synergista pro syntézu hormonů, snižují zánět v těle, v těhotenství podporují zdravý neurologický vývoj dítěte, zlepšují vstřebávání vápníku.
Při chronické nemoci, alergii či HIT je jejich spotřeba ještě vyšší. V těle člověka, kde se vyskytuje neustálý zánět, bakterie, viry či je oslabená trávicí soustava, se často vyskytují deprese, vyrážky, špatná kvalita vlasů, nehtů, vyčerpání, mozková mlha, zpomalené myšlení. Na všechno toto Omega-3 a 6 mastné kyseliny působí blahodárně.“
Jestli bojujete s některým z výše zmíněných problémů nebo jen chcete kvalitně podpořit své duševní a fyzické zdraví či vyživit pokožku, nehty a vlasy tak si dovolím vám za sebe doporučit Olej z tresčích jater od rodinné firmy rybářů Rosita.
Tento olej je na trhu opravdovým unikátem a lepší nejspíše nenajdete. Celý proces od lovu až po extrakci ručně prování členové rodiny Rosita dle staré vikingské tradice a jedná se o jediný Raw extra panenský olej z čitých vod severního Norska.
Tento olej je jeden z nejlepších zdrojů vzácných přírodních živin jako jsou Omega 3,6,7,9,11, v tucích rozpustných vitamínů A a D a K2.
Obsahuje pouze přirozeně se vyskytující vitamín A a vitamín D. Poskytne vám 395 IU vitamínu D3 na lžičku a 3 900 IU vitaminu A na lžičku (s určitými odchylkami po dávkách v důsledku přirozeně se vyskytujících sezónních posunů). Dále poskytne 443 mg EPA a 605 mg DHA na čajovou lžičku, spolu s plným spektrem omega tuků, včetně 3, 4, 6, 7, 9 a 11.
Přestože je díky své kvalitě a zpracování tento olej výjimečný i svou jemnou chutí po čerstvých rybách prodáváme jej pro vás balený v gelových kapslích protože věřím, že spousta z vás má předsudky, a měli by jste problém olej pozřít jen tak ze lžičky.
Takovýto olej je vhodný také pro kojence nebo starší děti, těhotné nebo kojící matky.
Pokud však máte alergii na ryby, zde jsou potraviny, které jsou nejbohatšími zdroji krátkořetězcové omega 3 mastné kyseliny alfa-linolenové: lněná semínka, lněný olej, chia semínka, konopná semínka, vlašské ořechy a řepkový olej. Jejich zdravé tuky obsahují nejen vysoké množství omega 3 mastných kyselin, ale jsou také v pozitivním poměru k omega 6 mastným kyselinám.
Barbora Dworoková, Dominika Dworoková