Včelí pyl je unikátní včelí produkt ze kterého následně včely vyrábějí med a mateří kašičku.
Obsahuje vysoké množství fytonutrientů enzymů, flavonidů, kareotenoidů a fytosterolů, éterické oleje a mastné kyseliny. Dále obsahuje spoustu biologicky aktivních látek jako jsou bílkoviny, vitamín C, vitamíny skupiny B, všechny vitamíny rozpustné v tucích (D, E, K, A) a minerály (především vápník, železo, fosfor).
Včelí pyl má pozitivní vliv na imunitní systém, hormonální systém v období menstruace nebo menopauzy, dále na metabolické funkce těla (srdce a složení krevních tuků) a podporuje vitalitu a odolnost.
Se včelím pylem se můžeme setkat ve dvou formách z nichž první je tzv. perga neboli včelí chléb (nejkvalitnější květový pyl, který včely zpracovávají do pláství) a druhá je pyl rouskovaný (ten včely přinášejí na nožičkách do úlu jako potravu).
Včelí pyl je dobré začít užívat po malých dávkách aby se zjistilo zda nevyvolá alergickou reakci (bolest hlavy, dušnost, motání hlavy, vyrážka, špatné zažívání). Nedoporučuje se konzumovat při onemocnění ledvin, při nádorovém onemocnění a v prvním trimestru těhotenství.
Včelí pyl můžete konzumovat samostatně po lžičkách či jej přimíchat do oblíbeného jídla. Pozor aby jídlo popř. nápoj nebyly teplé nebo horké.
Pro lepší stravitelnost pylu se doporučuje nechat jej kvasit => smíchat 100g pylu s 40ml převařené vody a 25g medu. Promíchat, naplnit do skleničky a 3 dny nechat pracovat v otevřené sklenici při pokojové teplotě.
Užíváme 1-3 lžičky denně. U dětí nebo v případě prevence poloviční dávku. Při nízkém tlaku užívat na noc. Jinak se konzumace pro stimulační účinky pylu nedoporučuje později odpoledne a večer. Citlivým osobám by to mohlo narušit spánek.